شیشه‌های ساختمانی

شیشه‌های ساختمانی همیشه و از قدیم الایام مورد توجه معماران بوده است. زیرا زیبایی و مدرن بودن شیشه‌ها در ساختمان، طرح‌های خاص آن‌ها تقاضا را برای در افراد افزایش داده است.

شیشه‌های ساختمانی در طرح‌ها و رنگ‌های مختلفی وجود دارد که هر کدام با روش‌های متفاوتی تولید می‌شوند. از شیشه‌های ساختمانی با توجه به طرح و رنگ آن‌ها در قسمت‌های مختلف ساختمان‌های مسکونی، اداری، تجاری، فرهنگی و … می‌توان استفاده کرد.

شیشه‌ها از عناصر کاربردی در ساختمان‌ها به حساب می‌آیند. زمانی که از شیشه‌ها با ظرافتی که دارند در کنار فلز با استحکامی که دارد، استفاده می‌شود آثاری زیبا و ظریف خلق می‌شود.در ساخت‌های معماری ساختمان یکی از مهمترین ویژگی‌ها روشنایی ساختمان است که باید به آن توجه ویژه‌ای داشت.

شیشه‌ها انواع مختلفی دارند که می‌توان از شیشه‌های دوجداره، شیشه‌های رنگی، شیشه‌های سکوریت، شیشه‌های تک جداره، شیشه‌های مات، مشجر و … نام برد. هر کدام از شیشه‌ها در قست‌های مختلف ساختمان و با توجه به کاربردی که دارند استفاده می‌شوند، که می‌توان آن‌ها را در دسته‌بندی شیشه سکوریت، لمینت، رفلکس و… قرار داد.

شیشه چیست؟

در بین مصالحی که در ساختمان استفاده می‌شود، شیشه یکی از پر استفاده‌ترین مصالح می‌باشد. شیشه‌ها شفافیت بالایی دارند و نور را از خود عبور می‌دهند. شیشه در دمای بالا حرارت داده می‌شود و به صورت مایع در می‌آید و قابلیت شکل‌گیری دارد.

مواد اولیه شیشه سنگ آهن، کربنات دو سود و سیلیس می‌باشد و برای بالا بردن مقاومت آن در مقابل تغییرات آب و هوایی از تثبیت کننده‌های اکسیدهای دو ظرفیتی همچون کلسیم، منیزیم، باریم، روی و سرب استفاده می‌شود.

شیشه با اینکه شکننده است ولی در مقابل زنگ زدگی یا حتی اسیدها و بازها مقاومت بالایی دارد. معماران امروزه با استفاده از شیشه‌ها در صنعت ساختمان سازی جلوه‌ای خاص و بی نظیر به ساختمان می‌دهند.

از شیشه برای ساخت انواع مختلف پنجره، درب و اشیاهای تزئینی استفاده می‌کنند.

در زمان ساخت و تولید شیشه جهت تغییر خواص آن‌ها از موادهای افزودنی استفاده می‌شود.

  • برای حذف کردن رنگ سبز شیشه از نیترات سدیم استفاده می‌شود.
  • برای جذب کردن اشعه مادون قرمز از اکسید سزیم استفاده می‌شود.
  • برای سرعت دادن به مراحل ذوب مواد از خرده شیشه استفاده می‌شود.
  • برای ساخت کریستال از اکسید نقره استفاده می‌شود.
  • برای زیاد شدن مقاومت شیشه در مقابل مواد شیمیایی از فلدسپاراستفاده می‌شود.
  • برای تولید و ساخت شیشه‌های رنگی از اکسید فلزات استفاده می‌شود.
  • برای ساخت و تولید بلور و کریستال از اکسید سرب استفاده می‌شود.
  • برای شفافیت شیشه و بالا بردن مقاومتش در مقابل تغییرات آب و هوایی از اکسید منگنر استفاده می‌شود.

 

انواع شیشه

شیشه‌های پیرکس و ضد آتش

برای اینکه شیشه را به یک شیشه ضد آتش تبدیل کرد باید به مواد اولیه آن اکسید بوریک استفاده کرد. از این نوع شیشه در جاهایی که شیشه در معرض حرارت قرار دارد مانند شومینه یا بخاری استفاده می‌شود.

شیشیه‌های دو جدار

شیشه دو جداره از دوجداره شیشه به موازات هم تشکیل شده اند که در فاصله بین جداره آن‌ها با هوا و یا مواد خشک پر شده است. شیشه‌های دو جداره عایق بسیار خوبی برای انتقال هوا و صوت هستند که با استفاده از آن‌ها می‌توان دمای اتاق را متعادل نگه داشت. شیشه‌های دوجداره به دلیل اینکه هوای محیط را متعادل نگه میدارند و باعث عدم انتقال گرما و سرما می‌شوند، در ساختمان‌سازی کاربرد زیادی دارد.

شیشه‌های نشکن یا ضد گلوله

شیشه‌های نشکن یا ضد گلوله ظاهرا با شیشه‌های معمولی تفاوتی ندارد، و زمانی که گلوله به سمتشان شلیک شود شکسته یا خرد نمی‌شود و مانع از عبور گلوله می‌شود. این شیشه‌ها از چند لایه شیشه و پلی کربنات ساخته شده و با طلق‌های پلیمری تقویت می‌شوند.

هرچه تعداد لایه و ضخامت این شیشه‌ها بیشتر باشد توانایی آن برای جذب کردن انرژی گلوله بالاتر می‌رود. از این شیشه‌ها در مکان‌هایی که باید امنیت بالایی داشته باشند و احتمال سرقت در آن‌ها زیاد است استفاده می‌شود. مانند: موزه‌ها، بانک‌ها، طلافروشی، مراکز امنیتی و …

شیشه‌های رنگی

با افزودن مواد شیمیایی به مواد اولیه شیشه‌های رنگی را تولید می‌کنند. مثلا برای ساخت شیشه‌های آبی رنگ اکسید کبالت، برای شیشه‌های قرمز اکسی مس و برای شیشه‌های زرد از اکسید اورانیوم و کادمیوم را استفاده می‌کنند. شیشه‌های رنگی اغلب برای تزئین کاربرد دارد.

شیشه‌های سکوریت

اولین بار در ایران شیشه‌های سکوریت در کارخانه‌ای به نام میرال تولید شد. به همین دلیل در ابتدا به آن شیشه میرال گفته می‌شد. روش کار تولید شیشه‌های سکوریت حرارت دادن و سرد شدن ناگهانی آن‌ها می‌باشد. شیشه‌های سکوریت در اثر شکستگی به قطعه‌های ریز تبدیل می‌شود ولی لبه‌های آن‌ها تیز نمی‌باشد و قطعا آسیب به اطراف خود وارد نخواهد کرد.

از شیشه سکوریت برای ویترین مغازه‌ها، شیشه درب اتومبیل‌ها استفاده می‌شود.

شیشه‌های سکوریت، بر اساس ابعاد، ضخامت، مقاومت در مقابل حرارت و مات و غیر مات بودنشان تقسیم می‌شوند که بر حسب نیاز باید در انتخاب آن دقت کنید.

برای تولید شیشه‌های سکوریت شیمیایی، به جای تولید شیشه با فرآیندهای حرارتی از فرآیند شیمیایی سکوریت خواهند شد. از این روش برای تولید شیشه‌هایی با ضخامت‌های (3،2،1) میلی متری استفاده میشود.

شیشه سکوریت
شیشه سکوریت

شیشه‌های خم

از شیشه‌های خم به دلیل قوسی بودنش در پروژه‌های معماری کاربرد بیشتری دارند. شیشه‌های خم برای افزایش جذابیت و زیبایی تاثیر به سزایی دارد.

شیشه‌های تاشو

نام دیگر شیشه‌های تاشو شیشه آکاردئونی می‌باشد که امکان جمع کردن آن‌ها به یک سمت را دارد. از این شیشه‌ها برای فضاهایی مانند آلاچیق، بالکن‌ها و بهارخواب مناسب می‌باشد.

شیشه‌های کریستالی

از اکسید سرب برای درخشنده کردن و کریستالی و شفاف نمودن شیشه استفاده می‌شود. از این شیشه‌ها به دلیل سیلیکاتی بودن و سختی پایینی که دارد می‌توان با تراش دادن برای تولید ظروف استفاده کرد.

شیشه‌های لمینت

این شیشه‌ها با توجه به اینکه از چند لایه متریالی که در تولید شیشه استفاده می‌شود، وزن بیشتری نسبت له شیشه‌های معمولی دارد. ضخامت این شیشه‌ها بیشتر از شیشه‌های معمولی می‌باشد و انتقال گرمای کمتری دارند که برای ساخت پل‌های شیشه‌ای، ساخت آکواریوم و … استفاده می‌شود.

شیشه‌های خود تمیز شونده

ویژگی مهم این شیشه‌ها فتوکالیستی و هیدروفیلی بودن آن‌هاست که باعث می‌شود گرد و غبار به خود نگرفته و همیشه ظاه تمیزی داشته باشند. استفاده و نگهداری از این شیشه‌ها بسیار راحت می‌باشد.

شیشه‌ها چه ویژگی‌هایی دارند؟

شفافیت

یکی از مهمترین ویژگی‌هایی که باید در انتخاب شیشه به آن توجه کرد، شفافیت شیشه می‌باشد. شفافیت شیشه در نمایان بودن نمای بیرون بسیار تاثیرگذار خواهد بود. شفافیت شیشه‌ها می‌تواند یک طرفه یا دو طرفه باشد. زمانی که شفافیت آن یک طرفه باشد، خاصیت آیینه‌ای خواهد داشت.

انتقال گرمایی شیشه

شیشه‌هایی که به خوبی عایق‌بندی شده باشند، میزان انتقال گرمای آن پایین خواهد بود و گرمایی که از طریق آن انتقال داده می‌شود پایین می‌باشد.

مقاومت و سختی شیشه‌ها

مقاومت هر شیشه‌ای بستگی به مقاومتش در برابر شکستگی دارد. در کل شیشه شکننده می‌باشد ولی با اضافه کردن موادی مانند لمینت، میزان مقاومت شیشه در برابر شکستگی افزایش پیدا خواهد کرد.

بازیافت شیشه

شیشه‌ها جز موادی می‌باشند که کاملا و 100% قابلیت بازیافت دارد. از شیشه می‌توان به عنوان مواد خام در ساخت و ساز استفاده کرد.

کاربردهای شیشه

از شیشه‌ها در فضا و دکوراسیون داخلی ساختمان‌ها می‌توان استفاده کرد. از جمله آیینه‌ها، میز و صندلی، اشیاء دکوراتیو و… . استفاده از این اشیا باعث منعکس شدن نور و تامین روشنایی فضای خانه دارد. و یا استفاده از وسایل شیشه‌ای مانند میزغذاخوری زیبایی خاصی به دکوراسیون خانه می‌دهد.

با استفاده از شیشه در آشپزخانه، حمام، یا حتی دیوار جداکننده بین حمام مستر و اتاق مستر فضای مدرنی به خانه خود ببخشید.

از شیشه‌ها نیز می‌توان درنمای خارجی ساختمان‌ها نیز استفاده کرد. استفاده از شیشه‌ها در نمای ساختمان‌ها به خصوص ساختمان‌های تجاری مرتفع رایج پیدا کرده است.